Dit wijzigt er in de Basisverzekering in 2023

Wat de Basisverzekering wel of niet vergoedt, wordt bepaald door de overheid. In 2023 worden er een paar behandelingen toegevoegd, gewijzigd en uitgebreid.

 Verlenging herstelzorg COVID-19

Mensen die na het doormaken van COVID-19 last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit het basispakket. De overheid heeft besloten om de regeling voor herstelzorg aan ernstig zieke coronapatiënten te verlengen tot 1 augustus 2023. Kijk voor meer informatie op menzis.nl/corona.

Collectiviteitskorting op de Basisverzekering vervalt

Bijna 2 op de 3 Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Een belangrijk voordeel daarvan verdwijnt nu. Verzekeraars mogen vanaf 2023 geen korting meer geven op de basisverzekering. Op dit moment is dat nog maximaal 5%.

Collectieve zorgverzekeringen mogen wel blijven bestaan, maar mogen dan alleen nog korting geven op de aanvullende zorgverzekering.

Geneesmiddelen met vitamine D

Geneesmiddelen met alleen vitamine D of combinatieproducten die de werkzame stoffen colecalciferol en calcifediol bevatten worden niet meer vergoed.

Bij ouderen en mensen met een donkere huidskleur is voldoende vitamine D gebruik belangrijk. De tabletten hiervoor zult u vanaf 2023 zelf moeten betalen. Deze zijn te verkrijgen bij de apotheek, maar ook bij een drogist kunt u goedkoop tabletten kopen. Het kan zijn dat u een specifieke ziekte heeft waarvoor u geneesmiddelen met vitamine D moet gebruiken. Geneesmiddelen die de stoffen alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol bevatten worden nog wel vergoed.

Zwangerschapsonderzoek

De combinatietest wordt niet meer aangeboden (vervangen door de NIPT-test). Vrouwen met een medische indicatie betalen geen eigen risico voor de NIPT-test.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag wordt in 2023 eenmalig verhoogd met € 412. Dit verhoogt het inkomen van huishoudens die al zorgtoeslag ontvangen met € 34  per maand.

Belangrijke data voor uw zorgverzekering

12 november 2022    Uiterlijk deze datum staat uw nieuwe zorgpolis klaar in Mijn Menzis
27 januari 2023         Laatste dag voor het aanvragen gespreid betalen eigen risico

Verplicht eigen risico en uw zorgverzekering

Het eigen risico blijft in 2023 € 385. Verwacht u volgend jaar uw verplicht eigen risico grotendeels of volledig te gebruiken en wilt u de betaling daarvan spreiden? Dat kan. U kiest er dan voor om het verplicht eigen risico in gelijke termijnen te betalen. Gebruikt u het eigen risico in 2023 niet, of maar gedeeltelijk? Dan krijgt u het teveel betaalde bedrag in het voorjaar van 2024 automatisch terug.